Zadatak dana: ABCD

Ovaj zadatak statistički je najpopularnija stvar koju sam ikad napravio, budući da ga je na Spoju riješilo gotovo 2000 korisnika (a pokušalo riješiti vjerojatno još toliko — ukupan broj slanja trenutačno je 11844) iako se ne radi o posve trivijalnom zadatku.

Jedan od uzroka popularnosti zadatka mogla bi biti činjenica da je jedan od prvih po abecedi, pa se pojavljuje kao prvi na listi riješenih zadataka mnogih korisnika (kao npr. ovdje). Argument u prilog toj uzročnoj vezi je i činjenica da je “abecedno sličan” zadatak ABCDEF, čiji je autor naša legenda Luka Kalinovčić, također jako (čak i dva-tri puta više) popularan na istoj stranici.

No svakako u prilog zadatku ide i ljepuškastost njegovog rješenja — kad god otvorim stranicu zadatka, vidim bar jedan komentar koji kaže da je zadatak predivan. S time biste se mogli složiti ako volite najveći mogući adhocness level, zadatke koji se rješavaju “na prevaru”. Dovoljno je spomenuti da je zadatak nastao dok sam vježbao za matematička natjecanja tumarajući po bespućima tadašnjeg MathLinksa (današnjeg AoPS-a) i vidio zadatak na nekom starom, možda poljskom natjecanju, gdje je trebalo dokazati postojanje rješenja.

Zadatak sam najprije bio složio za ZRS-ovu Informatijadu (za mlađu i stariju podskupinu), gdje mi je tadašnji natjecatelj Zvonimir Medić ukazao na to da je uspješno provukao neko greedy/heuristično rješenje koje ne bi trebalo raditi na određenim test podatcima, ali ga nisam imao na umu prilikom izrade zadatka. Poslije mi je poslao nekoliko test podataka koji ruše njegovo i nekoliko sličnih rješenja. Stoga mu pripada dio zasluge za kvalitetu zadatka (tj. njegovih testova) na Spoju, kao i za frustraciju određenog broja korisnika koji ne mogu progurati svoje heuristike.

5 misli o “Zadatak dana: ABCD

  1. Povratni ping: Tema dana: konstrukcijski zadatci | Blogaritam

  2. Povratni ping: Kategorizacija blogaritamskih objava | Blogaritam

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s