Savjeti iskusnih za one malo manje iskusne (by Marin Kišić)

Savjet 1 – Vaš cilj na natjecanju nije riješiti što veći broj zadatka, vaš je cilj skupiti što je više moguće bodova.

Kao jednom od voditelja HONI-ja cilj mi je na svakom zadatku predložiti zanimljive parcijale. Ponekad te parcijale budu samo brut, ponekad vas svaka sljedeća parcijala navodi sve više k rješenju, a ponekad su tamo samo jer su zanimljive i vrijedne pridijeljenih bodova.

Ono što je pomalo razočaravajuće za mene jest to da su parcijale bile jako slabo riješene na zadnja dva kola HONI-ja. Bilo je tu raznih parcijala, od nekih trivijalnih, do nekih stvarno teških jer su bile gotovo cijela rješenja nekih zadataka, ali sve su više-manje bile slabo riješene. 20 bodova je zapravo jako mnogo, pogotovo u osnovnoj školi gdje s 20 bodova više možeš lako biti u top 10 u državi. Meni kao natjecatelju su govorili da umnožak mojih bodova po zadacima na natjecanju ne smije biti 0, tj. da na svakom zadatku trebam rješiti barem najlakšu parcijalu. Većinom sam to uspio, nekad nisam, ali nema veze, uvijek bih razmislio o svakom zadatku barem na toj osnovnoj razini da shvatim što zadatak traži od mene i što svaka parcijala traži od mene.

Pogledajmo sada neke parcijale s prethodnih dvaju kola.

  1. 20 bodova na zadatku ACM moglo se osvojiti tako da samo ispišemo indeks retka u kojem je prvi string jednak “NijeZivotJedanACM”. Dakle, N puta trebalo je učitati M+1 stringova i provjeriti je li prvi string traženi string. Siguran sam da mnogo od ~200 učenika koji su na tom zadatku osvojili manje od 10 bodova zna to nakodirati.
  2. 20 bodova na zadatku Zvijezda moglo se osvojiti samo poznavanjem ccw funkcije. Osim inputa i outputa koji su jako jednostavni na ovom zadatku, nema ni 10 linija koda budući da je ccw samo formula. Pretpostavljam da je gotovo svaki srednjoškolac koji konkurira za prolaz na HIO čuo za tu funkciju, međutim samo je jedan to nakodirao na natjecanju.
  3. Zadatak Slagalica imao je mnogo parcijala, najlakša je bila rješiva samo s par if-ova i težine je zadatka za 5. razred osnovne škole. Sigurno dosta učenika od ~240 njih koji su imali 0 na ovom zadatku znaju napisati te if-ove. Druga parcijala na tom zadataku bila je ona na kojoj je trebalo isprobati sve permutacije zadanog skupa. To je obično najlakši brut na srednjoškolskim zadacima s kojim se bez previše muke mogu osigurati barem neki bodovi na tom zadatku.
  4. 20 bodova na zadatku Trobojnica bilo je moguće ostvariti s rješenjem koje isproba za svaku triangulaciju svako moguće bojenje i provjeri je li to bojenje dobro. Nitko to nije nakodirao, a i to je još jedan veoma klasičan brut za srednjoškolski zadatak.

Zaključimo, dobro pročitajte sve zadatke i pogotovo sekciju bodovanje jer se možda baš na zadnjem zadataku krije jako laganih 20, 30, 50 bodova.

Drugo što bih volio spomenuti jest problem koji je vidljiv na sljedećim podacima.

——————————————————————————————————
Zadatak LIJEPI
Zadatak nije ni pokusalo rijesiti 15 ucenika.
 14 ucenika je osvojilo   0 bodova.
  1  ucenik je  osvojio  10 bodova.
  1  ucenik je  osvojio  16 bodova.
 18 ucenika je osvojilo  18 bodova.
  5 ucenika je osvojilo  22 bodova.
  4 ucenika je osvojilo  24 bodova.
 66 ucenika je osvojilo  26 bodova.
 10 ucenika je osvojilo  28 bodova.
182 ucenika je osvojilo  30 bodova.
Prosjecan broj bodova na ovom zadatku je 27/30, odnosno 90%.
——————————————————————————————————
Zadatak RADIO
Zadatak nije ni pokusalo rijesiti 10 ucenika.
 10 ucenika je osvojilo   0 bodova.
 14 ucenika je osvojilo  15 bodova.
 84 ucenika je osvojilo  20 bodova.
  1  ucenik je  osvojio  25 bodova.
176 ucenika je osvojilo  30 bodova.
Prosjecan broj bodova na ovom zadatku je 25/30, odnosno 83%.
——————————————————————————————————

Ovo su drugi zadaci s prvih dvaju kola ovogodišnjeg HONI-ja. Na zadatku Lijepi 66 učenika koji su osvojili 26 bodova zaboravili su long long u rješenju. Kad sam prvi put vidio tu statististiku, rekao sam da ćemo na drugo kolo staviti opet zadatak na kojem će jedino trebati paziti na long long i htio sam da bude lakši nego u prvom kolu samo zato da vidimo čitaju li učenici rješenja koja objavimo i uče li iz svojih grešaka. U vrijeme pisanja ovog teksta napravio sam istu statistiku za Radio i vidio poražavajuć podatak, a to je da otprilike isti broj učenika (ovaj put zapravo i više – 84) opet nema long long. Probajte pogoditi na što će trebati paziti na drugom zadatku u sljedećem kolu 😉

Sljedeći zadatak na kojem je vidljiv problem je Checker. Svako tko je pročitao i shvatio rješenje zadataka Trobojnica mogao je riješiti barem najlakšu parcijalu na zadatku Checker. Tu parcijalu riješila je samo jedna učenica.

Savjet 2 – Pročitajte opise algoritama nakon svakog natjecanja.

Čitajte rješenja. O ovome je već bilo govora na Blogaritmu (https://blogaritam.com/2018/05/25/tip-of-the-day-upsolving/) pa pročitajte taj post ako još niste ili se podsjetite (ako ste zaboravili) pravila koje će vam jednom donijeti medalje s olimpijada 🙂

Za kraj, zahvalio bih Adrianu što mi je dao prostor na Blogaritmu i svima koji su mi pomogli oko ovog posta. Sretno na idućim HONI-jima!

Marin Kišić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s