Top pet novogodišnjih optimizacija

Hello friends. The year is almost over so I have prepared the top 10 optimizations of 2017 for your viewing pleasure. Without forthor ado, let us begin.

—bukefala, 7.7.2017.

Godina se bliži kraju. Po uzoru na nenadmašni post gospodina V. K. o najboljim optimizacijama 2017., ovdje objavljujemo top pet (n)ovogodišnjih optimizacija. No budući da je ovaj blog odavno zastranio u meta vode, riječ je nažalost samo o metaoptimizacijama, tj. optimizacijama informatičke produktivnosti. Jebiga. Bez daljnjeg odugovlačenja, počnimo.

 1. Zadatak dana. Izvrsna novogodišnja odluka: svaki dan riješiti jedan zadatak. Za motivaciju si naručite npr. dnevnik navika koji, između ostalog, ima mjesečnu stranicu u koju upisujete jedan redak za svaki dan tekućeg mjeseca (line per day). Naravno, tko bi pisao cijelu rečenicu – puna rečenica u ovo doba instant komunikacije krupan je zalogaj – ali dovoljno je da u redak zapišete ime zadatka koji ste toga dana riješili. Dakle, ne u neki elektronički dokument, nego pravom olovkom u pravu bilježnicu, u tome je ljepota. Vaša navika tako postaje materijalna i vaša vas draga bilježnica svakodnevno poziva da je ne ostavite neispunjenu.linePerDay
  ——–
 2. Never miss twice. Za praćenje navike rješavanja zadatka dnevno, ili bilo koje druge navike koju želimo usvojiti, možemo koristiti i jednostavniju stvar od line per day iz prethodne točke. Napravimo papirnatu tablicu (habit tracker) u koju za svaki dan stavljamo iksić ako smo toga dana odradili naviku. Cilj je ne prekinuti niz iksića ili, ako se on prekine (a hoće jer nismo savršeni), da onda to ne bude dva dana zaredom. Ja sam si svoje tri tablice (za tri navike, nije važno koje) za 2020. godinu već pripremio i jedva čekaju da ih počnem ispunjavati:imag0949
  Ponovno, važno je da ovo ispunjavate olovkom u bilježnicu, a ne na ekranu. Ako ne razumijete zašto, isprobajte jedno i drugo i bit će vam sasvim jasno koji iksić vam je veći gušt napisati.
  ——–
 3. Natjecateljski dnevnik. O upsolvingu već sam pisao, ali evo dodatnog savjeta: u bilježnici/dnevniku analizirajte svoj performans na svakom natjecanju (ili simulaciji) na kojemu se nađete. Znamo da su važna natjecanja blizu pa je ovo možda dobar čas za takav savjet. Ne mislim na dojmove tipa “bilo je teško, nisam imao koncentracije”, nego na preciznu, objektivnu analizu što ste i zašto napravili na kojem zadatku. To su olimpijci ispunjavali na IOI pripremama u online dokumentu nazvanom Dnevnik simulacija. Evo primjera jednog takvog zapisa (Adrian Beker na jednoj simulaciji 2017. godine):

  Procitao sam sve zadatke te krenuo od drugog jer mi se cinio najjednostavnijim. Nakon nekog vremena uspio sam smisliti cijelo rjesenje te sam ga bez vecih problema nakodirao, tako da je acc pao za nesto manje od sat vremena. Zatim sam presao na treci zadatak, smislio prve dvije parcijale i odlucio ih nakodirati. To se nepotrebno oduljilo zbog glupog buga, tako da mi je ostalo manje vremena nego sto sam predvidjao. Ucinilo mi se da je predzadnja parcijala dosta laksa od cijelog rjesenja pa sam ju pokusao smisliti, ali sam negdje u toku odlucio ipak nakodirati prve dvije parcijale na prvom jer su se cinile trivijalnima. Na kraju sam na tome dobio TLEove, vjerojatno zbog prevelike konstante. Zadnjih nesto manje od sat vremena proveo sam dovrsavajuci ideju za treci i kodirajuci rjesenje koje je trebalo dobiti 80%, no bilo je preruzno da bih stigao u tom vremenu.

  Poanta je u tome da razvijete natjecateljske metavještine: taktičnost, bistriji um i da u svakom trenutku točno znate što, kako i zašto rješavate. A i psihološki će vam biti lakše ako nakon neuspjeha precizno zapišete što, kako i u kojem trenutku je pošlo krivo, umjesto da ostanete u onom nejasnom, maglovitom i muljevitom osjećaju “sjebo sam, ne vrijedim” i tugaljivo bauljate hodnicima u potrazi za smislom života.

 4. Metaoptimizacije iz arhive Blogaritma. Svašta sam nadrobio u ove nepune dvije godine (od prvog aprila 2018. otkad blog postoji), od čega ima i korisnih stvari. (Iako su one druge, beskorisne stvari ono što me više veseli.) Na primjer, opširnije o navici zadatak dnevno govori ovaj post od prije godinu dana. Ako ste baš hard core, pročitajte i knjigu koju u njemu preporučujem.
  ——–
 5. Teina radna bilježnica za novogodišnje odluke. Zgodna i korisna poveznica s bloga koji toplo preporučujem. Inače, Tea je vrlo uspješna diplomirana FER-ovka koja je, tko bi rekao, programiranju “dala nogu” i odlučila raditi stvari koje više voli. Spomenimo za kraj, eto, i takvu novogodišnju mogućnost.

2 misli o “Top pet novogodišnjih optimizacija

 1. Povratni ping: Top dvije novogodišnje optimizacije produktivnosti | Blogaritam

 2. Povratni ping: Kategorizacija blogaritamskih objava | Blogaritam

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s