FAQ ili Često postavljana pitanja o logaritamskoj krivulji

Logaritamskoj, ne blogaritamskoj! Zasjala je ovdje iznad, u headeru stranice koji je doživio mali makeover ili barem beauty tretman kao što je bio i zaslužio. Vidite je?

Otkud uopće logaritam u nazivu bloga? Najprije kao simbol matematike. Potom, budući da je mnogo objava bilo vezano za algoritamske zadatke, kao riječ koja je slična riječi algoritam, a ujedno se javlja u vremenskoj složenosti mnogih algoritama (npr. N log N). I naravno, kao igra riječima. Može li bolje?

Logaritamski rast, kao što vidimo iz gornje krivulje, ide najprije brzo a onda sve sporije i sporije. Kad bismo je pratili još neko vrijeme, krivulja bi postajala sve sličnija horizontalnoj liniji – ali i dalje bi uvijek rasla.

Evo nekoliko primjera. Kad počnemo redovito vježbati i pratiti svoj učinak (npr. prosječnu brzinu trčanja ili masu koju možemo podići), on na početku – dok stječemo formu – raste brzo, a poslije sve sporije. Onaj tko nema naviku trčanja lako može poboljšati svoje vrijeme za nekoliko sekundi, ali profesionalac vrlo teško. Slično je s učenjem nove vještine, novog jezika, ili s produktivnosti općenito: ako nismo uopće produktivni, mali hakovi (poput gašenja mobitela i interneta na nekoliko sati) mogu višestruko povećati učinak; no što smo više produktivni, to je teže biti još produktivniji.

Suprotna je, recimo, eksponencijalna funkcija (koji je upravo inverz logaritamske) koja raste sve brže i brže. Što si više bogat, to je lakše biti još bogatiji. To je znao i Isus: “onomu tko ima dat će se, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima“. Možda je mislio na kapitalizam, ali vjerojatnije je psihološko tumačenje: što imaš više ljubavi, lakše je imati još više. Ako ti manjka, imat ćeš još manje.

Ali i ovdje se možemo vratiti na logaritamski rast: poznato je da, recimo, sreća u ovisnosti o bogatstvu raste sve sporije i sporije. Tako razlika između jedne i dvije tisuće kuna primanja može subjektivno biti daleko veća nego između 10 i 20 tisuća kuna. Svaka nova kuna vrijedi sve manje, iako ju je sve lakše dobiti. Također, pretpostavljam da slično “raste” zdravlje u ovisnosti o navikama. Uvođenje jednog treninga tjedno (umjesto nijednog) pomoći će mnogo više nego uvođenje četvrtog treninga kad već imamo tri. Kad je stanje loše, prednost je što su mali pomaci zapravo golemi. Jedno brzinsko pospremanje učinit će mnogo za neuredan prostor, više nego temeljito čišćenje za onaj koji je već relativno uredan. Kad ti se ne da raditi, prvi riješeni zadatak učinit će najveću razliku u raspoloženju. Jedan topao telefonski poziv učinit će najviše onda kada nije očekivan. Nešto je uvijek beskonačno puta bolje od ničega. Iz rupe se možda i nije toliko teško izvući.

Na kraju, ako se zarotira u smjeru suprotnom od kazaljke sata, logaritamska krivulja postaje (stilizirano) slovo L – ono koje nedostaje u headeru, a ujedno i najljepše slovo abecede.

2 misli o “FAQ ili Često postavljana pitanja o logaritamskoj krivulji

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s