Izazov godine: kvinijska križaljka

Dan prije američkih predsjedničkih izbora 1996., New York Times objavio je križaljku u kojoj je jedan od pojmova bio opisan kao sutrašnja glavna vijest: ******* ELECTED. Je li autor križaljke predvidio izbornog pobjednika?

Genijalnost je bila u tome da se križaljka mogla riješiti na dva jednako ispravna načina: kao novi predsjednik mogao je stajati i CLINTON i BOB DOLE, a da ostali pojmovi i dalje odgovaraju svojim opisima. Npr. black halloween animal ispao je CAT u slučaju CLINTON, a BAT u slučaju BOB DOLE. I tako dalje. Križaljku je sastavio matematičar Jeremiah Farrell.

Best-crossword-puzzle-ever

Dva rješenja ove križaljke razlikuju se u jednom pojmu. Može li više?

U tome je uspio još jedan genijalac, filozof Daniel Dennett. Sastavio je križaljku u kojoj se dva rješenja razlikuju potpuno, dakle u svim pojmovima. Osoba A i osoba B mogu ispravno riješiti križaljku, a da im se, kada usporede rješenja, nijedna riječ (ili čak nijedno slovo) ne podudara, iako za svaki opis i A i B imaju dobar pojam na odgovarajućem mjestu. Križaljku je nazvao kvinijskom (Quinian crossword puzzle) jer ju je upotrijebio da bi ilustrirao zamisao filozofa W. V. O. Quinea o nejednoznačnosti prijevoda (što ovdje nije bitno).

Dennettova prva križaljka izgledala je ovako:

Screenshot_2019-03-09 kolo2_zadaci pdf

Across

 1. Suck the resources out of
 2. Epoch
 3. Sleep furniture
Down

 1. Retentive membrane
 2. Earlier
 3. For some kids, a best friend

Nije baš lagana, pogotovo nama čiji je vokabular engleskog jezika ograničen. Meni je trebalo dosta guglanja da bih pronašao oba moguća rješenja, a pomogao je i rječnik sinonima. Otkrit ću vam da retentive membrane (1 okomito) može biti web ili sac.

Poslije je unaprijedio svoju kvinijsku križaljku, tj. sastavio bolju:

Screenshot_2019-03-09 Intuition Pumps And Other Tools for Thinking - Dennett - Intuition Pumps pdf

Across

1. Dirty stuff
5. A great human need
6. To make smooth
7. Movie actor

Down

 1. Vehicle dependent on H2O
 2. We usually want this
 3. Just above
 4. U.S. state (abbrev.)

(Oba) rješenja poslije ću otkriti u komentaru. No glavni je cilj ovog posta zadati jedan mnogo teži i ozbiljniji izazov. Vjerojatno ste ga dosad i naslutili.

Sastavimo prvu hrvatsku kvinijsku križaljku.

Sastaviti običnu 3 x 3 ili 4 x 4 križaljku nije naročito teško. No zahtijevamo li da križaljka ima još jedno rješenje, u pojmovima različito ali također ispravno tj. u skladu sa zadanim opisima, problem postaje brutalan. No Dennett ga je riješio, pa valjda možemo i mi. Hrvatski jezik, zbog pravilnije izmjene samoglasnika i suglasnika, pogodniji je od engleskog za sastavljanje križaljki – što možete uočiti i uspoređujući broj “crnih” (neiskorištenih) polja u prosječnoj hrvatskoj i prosječnoj engleskoj križaljci.

Rješenje će sigurno uključivati mnogo mašte u povezivanju naizgled nepovezanih pojmova istim opisom, ali problem ne bih spominjao na ovom mjestu kad ne bih mislio da može imati veze i s programiranjem. Imam neke ideje o smjerovima u kojima bi se moglo ići, ali zasad je bolje da ne utječem ni na koga. Bit će još koji post o tome, a do tada možda netko pametniji od mene ovo i uspije.

3 misli o “Izazov godine: kvinijska križaljka

 1. Povratni ping: Kategorizacija blogaritamskih objava | Blogaritam

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s