Nadopunitelj

Nekad sam pisao o pravilnom tipkanju koje koristi svih deset prstiju. Ta je objava bila pisana primarno za (natjecateljske) programere jer dolazi iz prve faze Blogaritma, ali vrijedi i šire. Pisati svim prstima udobno je i brzo.

Nažalost, ne mogu svi tako: neke osobe s teškoćama tipkaju mnogo sporije. Moja draga prijateljica svoja književna djela – među kojima se rađa i jedan roman – piše samo jednim prstom. Motiviran tim izazovima, odlučio sam napraviti programčić za autocomplete.

Nadopunitelj je jednostavan uređivač teksta (poput recimo Notepada), ali čim počnete tipkati neka slova, on vam predlaže najvjerojatnije riječi koje jednostavno birate pritiskom na tipku od 0 do 9, bez potrebe za pomicanjem ruke na miša ili strelice. Trenutačno su podržani hrvatski i engleski jezik. Tekst se može na standardan način kopirati i zalijepiti u word, e-mail ili na neko drugo mjesto, a postoji i opcija Copy All unutar Edit izbornika.

Izvorni kod (repozitorij) nalazi se na https://github.com/satja/potpun. Kako Nadopunitelj predlaže riječi? Za učestalosti pojavljivanja pojedinih riječi u hrvatskom jeziku koristio sam Ljubešićev infleksijski rječnik, a učestalosti bigrama (parova riječi koje dolaze jedna za drugom) izračunao sam iz korpusa hrWaC od nekoliko gigabajta tekstova s hrvatskih web stranica. Dakle, program za prijedloge uzima u obzir i prethodno napisanu riječ, pa će primjerice nakon “bez o…” prvi prijedlog biti obzira. O detaljima algoritma predlaganja možda ću pisati nekom drugom prilikom, ali nije ih teško rekonstruirati iz izvornog koda.

Program za instalaciju na Windowsu može se preuzeti na ovoj poveznici, uz napomenu da će Windows iz opreza (budući da ne zna što program radi) sigurno prikazati upozorenje koje trebate zaobići. Koliko znam, jedini način da spriječim taj negativni user experience pri instalaciji jest kupovina nekog code-signing certifikata, što nije toliko jeftino. Možda nekad bude.

Ali to nije sve! Postoji i ekstenzija FluentTyper za web preglednike (Firefox, Edge i Chrome) s vrlo sličnom funkcionalnošću – ja nisam njezin autor, ali sam pomogao da u nju uđe i hrvatski jezik s podatcima koje sam izvukao, te nagovorio autora da omogući nadopunjavanje brojkama 0-9 (treba ih omogućiti unutar Options).

Toliko za sada, javljajte mi se s feedbackom ili pitanjima ako negdje zapnete. I naravno, ako znate nekoga kome bi Nadopunitelj mogao pomoći, pošaljite mu!

Installer: https://github.com/satja/potpun/releases/download/installer/nadopunitelj_1.0_installer.exe

Chrome ekstenzija: https://chrome.google.com/webstore/detail/fluenttyper-autocomplete/mbjlobpodpimgbkmlmjiblnmfgajmebm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s