Pleme, grad, savana

Evolucijski smo pripremljeni i usmjereni na uvjete koji su nas okruživali i koje smo utjelovljavali milijunima godina. Kako bi naš mozak dobivao signale da je sve normalno, trebamo rekreirati osnovne karakteristike životnih uvjeta u kojima smo evoluirali. Želimo da nam podsvjest kaže: sve je ok, ja sam ovdje u savani, hodam, u blizini je moja grupica, socijaliziran sam, nisam ugrožen i u blizini bi moglo biti hrane i drugih prilika.

A preživljavali smo u plemenima. Promatrao sam nedavno u kafiću grupicu mladih ljudi, alternativaca. Šutjeli su jer su si vjerojatno već odavno sve rekli, bila je to tiha povezanost, jača od one glasne. Osjećaj potpune pripadnosti jedni drugima, razumijevanje bez trunke poze, pretvaranja, prenaglašenosti. Svatko je bio svoj, a i dalje su bili – pleme.

Rani ljudi, počevši od vrsta kao što su homo habilis i homo erectus, živjeli su u afričkim savanama većinu svog postojanja. Ovo razdoblje obuhvaća gotovo cijelo trajanje ljudske evolucije, od prije nekoliko milijuna godina pa do prvih značajnijih migracija iz Afrike prije oko 70 tisuća godina. I većinu vremena su hodali!

Našao sam savršenu pjesmu za hodanje savanom i nabrijavanje: Bamboo Banga by M.I.A. Da, znam, ovdje nema savane. Ali ne mora to biti prava savana, priroda u užem smislu; ne moramo natrag u Afriku. Mogu to biti i trgovi, golemi centar grada. Može to biti i šoping centar: hodaš, osvajaš dućane i tražiš proizvode kao što si nekad, milijunima godina prije, lovio ili tražio hranu, plodove, životinje ili partnere. Idemo u šoping da bismo se vratili korijenima, svojoj prirodi.

Idem gradom i on je divljina. Ja životinja, živina, bez riječi, besciljan i jasan. Živ kao prostor, kao vidokrug. Priroda, bezličan i bezimen. Ovdje je savana. Mogu i lijevo i desno. Lovim i sakupljam plodove. Trava ili ceste, isto je. Raslinje ili beton, tko još razmišlja? Nestajem u vanjskom, ozvučen i oviđen: ovo je svijet, drugoga nema. Auti su mi lovina, a sunce visoko kao prije milijun godina. Poharat ću šoping centar kao džunglu. Nasumično biram svako iduće skretanje. Sloboda se zauvijek krila u pravokutnoj mreži ulica u centru.

Komentiraj