Možda i nije toliko komplicirano

Život je kompliciran, ali dobro je što vrijedi Paretov princip: 80% učinka proizlazi iz 20% odluka (vital few). Microsoft je primijetio da bi popravljanjem 20% bugova bilo eliminirano 80% grešaka u softveru. Direktori znaju da 20% utrošenog vremena donosi 80% rezultata, 20% zaposlenika stvara 80% vrijednosti, a 80% prodaje dolazi od 20% klijenata. I tako dalje.

Taj princip možemo upotrijebiti i tako da ga drastično pojednostavimo: u mnogim aspektima života, samo jedna (najvažnija) promjena može polučiti drastične rezultate. Ljudi pogrešno misle da moraju sve i svašta. Ne moraju. Recimo, ako se želiš za promjenu zdravo hraniti, ne zamaraj se chia sjemenkama, izgubit ćeš se u labirintima bio dućana. Radije, za početak samo izbaci pizdarije – stvari koje su očito nezdrave. Jednostavno.

Zdravlje? Vježbaj. — Ljubav? Suosjećaj. — Gubitak kilograma? Intermittent fasting. — Produktivnost? Započni dan s najvažnijom stvari. — Psihologija? Izlaganje, nježno. — Mindfulness? Sporost. — Sreća? Altruizam.

Navedena formula za produktivnost primjenjiva je i na čitav rad na sebi. U džungli od tisuću dobrih savjeta, možda je najbolji sljedeći algoritam:

  1. Detektiraj najvažniju stvar koju možeš sad učiniti.
  2. Napravi mali pomak u tom smjeru.
  3. Vrati se na korak 1.

Ovdje “najvažniju stvar” treba shvatiti u najširem mogućem smislu; to je nekad i odmor ili bilo što drugo što nam trenutno “zvoni” kao bitno. Algoritam je sramotno jednostavan, ali sumnjam da ga često primjenjujemo. Zbunjeni smo jer ima toliko toga što bismo mogli ili trebali. Poanta je usredotočiti se samo na jedno. (A poslije, naravno, na nešto drugo – i tako dalje.)

Kako pronaći to jedno? Tako što si, primjerice, pustiš video sa 40 dobrih savjeta i čekaš da te neki od njih “zasvrbi”, proizvede osjećaj nelagode, koji obično znači da se dio tebe opire nečemu bitnom. Na nekoj razini već dobro znamo što bismo trebali činiti ili mijenjati, to je često i ono što nam prvo pada na pamet kad se iskreno zapitamo. Ili ono što izbjegavamo. Riječima Mire Gavrana: neka je blažena misao od koje bježimo.

Komentiraj